Sivun näyttöjä yhteensä

13. helmikuuta 2016

Lefort venäjän 84 tykin sotalaiva upposi myrskyssä 1857

Tänään 13.helmikuuta 2016 venemessuilla oli Hylkyseminaari. Siellä oli tosi hyvä esitelmä Venäläisestä sotalaiva Lefort ista. Tuli mieleeni jotta nimi ja uppoamisvuosi oli jotenkin tuttu ja olen joskus tehnyt joitain muistiinpanoja.
Laitanpa kaikki nuo omista kellareista löytämäni muistiinpanot tänne. Eipä niistä enään hirveästi hyötyä ole, koska hylky on jo löytynyt. Voihan niistä silti jotain muuta hyötyä olla jollekin.

Lefort 84 tykin sotalaiva. (line-of-battleship) Kapteeni Kishkin.
Oli matkalla Revalista (Tallina) Kronstadtiin talviteloille 23 syyskuuta 1857 (tuolloin Venäläisen ajanlaskun mukaan 10 syyskuuta).
Alus matkusti yhdessä Imperatrice Alexandria 84 tykkiä, Vladimir 84 tykkiä ja Pamir Asova 74 tykkiä. Saattue oli Rear Admiral I Nordmanin komennossa. Aluksessa oli 756 upseeria ja miehistön jäsentä. (toisen lähteen mukaan 12 upseeria ja 743 miehistön jäsentä = 755). Sekä 53 naista (vaimoa) ja 17 lasta. Matkalla Suomenlahdella oli tumma syysyö ja aamulla Suursaaren ulkopuolella alus joutui ankaran myrskyn kouriin. Lefort purjehti pienennetyillä purjeilla, jolloin yhtäkkiä voimakas tuulenpuuska kallisti Leforia voimakkaasti vasemmalle, se suoristui takaisin ja kallistui uudestaan, jolloin mastot osuivat veteen ja se ei enään suoristunut. Alus katosi muutamassa minuutissa kaikkine miehistöineen. Tämä tapahtui kello 7.23 aamulla. Onnettomuus paikka oli viisi ja puoli italian mailia (5 1/2) N.N.O Grand Tyters saaresta (Tytärsaari).
Alus upposi 30 sylen syvyyteen. (1 syli noin 1,83m)

Uppoamisen syyksi epäiltiin naisten ja lasten takia pidetyn auki luukkuja raittiin ilman kierron parantamiseksi. Sitten se tuulenpuuska kallisti alusta ja meri pääsi sisään (ei mainintaa mitä luukkuja)

Muistini sotki tämän aluksen yhteen 600 hengen Oleg sotalaivaan, joka upposi vuonna 1869, siinä meni vain 16 henkilöä, mutta niistä osa oli vartioimassa miehistön palkkarahoja ja loput ruutikellaria, palaan näihin tietoihin... koordinaatteineen

© Rauno Koivusaari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti