Jotain pitää kirjoittaa puun iänmäärityksestä eli tendrokronologisesta näytteestä joka otettiin viime syksynä ns Hanneke Vromen haaksirikko alueelta ja tulokset saatiin viime perjantaina 5 helmikuuta 2016. Alueella on useampia hylkyjä ja kahdessa niistä on rakenne sellainen joka viittaisi keskiaikaiseen hylkyyn. Tämä nyt otettu näyte on pienemmästä hylystä.
Ensimmäinen tendronäyte Jussarön ulkopuolella olevan Trutlandetin saaren pohjoispuolelta on saatu analysoitua ja se ajoittaa näytepuun kasvaneen vielä 1715 ja hylky siis täytyy olla sitä nuorempi, sekä puut ovat kasvaneet Saksanmaalla. Joten tämä Trutlandetin hylyn osat ei voi olla ajallisesti Hanneke Vromesta, mutta puumateriaali on kasvanut kuitenkin saksassa. Tämä hylky kyllä vaikuttikin vähän pieneltä ollakseen juuri Hanneke Vrome, vaikka Bremenin Koggilaivaa isompi olikin.
Todella harmillista ettei toisesta paikalla olleista isommista ja otollisemmasta hylystä niitä tendronäytteitä saatu, toivotaan että armon vuonna 2016.
Tieto lisää tuskaa ;)
Hämmästystä Trutlandetin hylyssä herättää laivan rakennustyyppi, joka on tehty juuri Koggilaivan mukaisesti. Tasapohja, leveä tasaköli, limisaumaiset kyljet, rakennusmateriaali tammi ja todella leveät kylkilaudat. Sain Museovirastolta kuulla että samanlainen hylky on löydetty aikaisemminkin Saksan rannikolta ja sitä pidettiin myös aluksi Koggilaivana, kunnes siitäkin otettiin ajoitukset joiden mukaan kyseessä oli yllättäen myös 1700 luvun hylky.
Koggilaiva oli juuri Hansojen ja hansakauden laivatyyppi, olisiko tätä laivatyyppiä valmistettu siellä vähän myöhemmälläkin aikakaudella??
Toivottavasti kuluvana vuonna saadaan varsinaisen Hanneke Vrome hylyn haaksirikkoalueen tutkimuksia vihdoinkin eteenpäin.
Sitäpaitsi se Tendronäyte otettiin kaiken kukkuraksi väärästä hylystä!
VastaaPoista