Sivun näyttöjä yhteensä

21. huhtikuuta 2015

Balbaneran etsintä v 2015

Mainitsin aikaisemmassa kertomuksessa hylyn jo löytyneen 21m syvyydestä. Mutta en maininnut miten se löytyi. Joten aloitetaan siitä.

Itse haaksirikko tapahtui Channel Chacaon ulkopuolella, Chiloen saaren pohjoispuolella Ancudin satamakaupungin lähellä. Koska haaksirikkoiset ajelehtivat syvälle Channel Chacaoon, on tapahtuma hetkellä ollut nousuvesi. Hylky upposi nopeasti karille törmäyksen jälkeen. Koska virtaus-suunta oli Channel Chacaoon ja onnettomuus kivi oli tiedossa, oli helppo vetää viivaa merikortille  suunta ja alue minne alus katosi. Tämän jälkeen kyseltiin varovasti vanhemmilta paikallisilta"marisco" sukeltajilta ovatko nähneet alueella tykkejä. Sillä kyseessähän oli Espanjan sotalaiva, jossa oli arvokkaita pronssikanuunoita. Ystäväni Micke hankki itselleen talon siitä läheltä Ancudista eli kaupungista minne alus oli alunperin ollut matkalla ja alkoi tutustua paikallisiin sukeltajiin kertoen harrastavan vedenalaisten tykkien valokuvaamista. Hänen onnistui jututtaa siinä onnettomuuspaikan lähellä asuvaa vanhempaa kalastajaa joka siis on sukeltaja ja lahjoitti hänelle vanhan märkäpukunsa. Tämän kalastajan nimi on Miguel eli ruotsiksi Micke;)

Tämä Miguel sitten näytti merellä paikan missä hän on joskus niitä tykkejä siellä pohjassa nähnyt 18-22m syvyydessä, mutta eivät ne häntä kiinnostaneet vaan hän keräilee merenphjasta löytyviä meren herkkuja kuten Locoja tai Pikoroco nimisiä isoja merirokkoja.

Tällä tavalla saimme Balbaneran uppoamispaikan selville. Nyt piti vaan alkaa sukeltaa ja paikallistaa itse hylkyä. Nämä tykit ovat noin 300-400m päässä siitä kivestä johon Balbaneran on arkistolähteiden mukaan kolahtanut ja suunta on suoraan ajelehtimislinjalla kun annetaan aluksen alkaa ajelehtia  kyseiseltä kiveltä nousuvedellä kohti Channel Chacaota. Me testattiin tämä. Olen varma kyseessä olevan oikean hylyn.

Heti kun aloimme sukeltaa paikalla, saimme seuraa paikallisista kalastajista, jotka tulivat ajamaan meitä pois paikalta pitäen meitä "Loco" varkaina.

Loco, ehkä arvokkain meren herkku Chilessä.


Kyseisellä alueella on Chilen paras "loco" apaja ja se kuuluu yhdelle kalastus syndikaatille ja ne ei anna kenenkään sukeltaa alueellaan. Niillä on rakennettuna saaren rannalle vartiokoppi, jossa on jatkuva vartiointi varkaita vahtimassa. Kävimme paikalla kaiken kaikkiaan 4 kertaa ja 3 kerralla meidät tultiin häätämään. Tilanne alkoi kiristyä sellaiseksi että meidän oli parempi lopettaa kuin tulla ammutuksi. Miguelin, joka näytti meille tykkien paikan.  Meinasivat syndikaatin muut jäsenet käydä polttamassa hänen talonsa, koska oli kertonut meille kyseisistä tykeistä. Meille kuitenkiin luvattiin että saamme näiden episodien jälkeen sukeltaa vielä yhden kerran paikalla, mutta sitten sen pitää loppua. Jätimme tämän viimeisen sukelluksen toistaiseksi väliin. Emme onnistuneet paikantamaan tykkejä.
Näistä 4 paikalla olo kerrasta vain kolmella kerralla onnistuimme sukeltamaan. Ja nekin keskeytettiin kalastajien toimista. Ekalla kerralla oltiin enempi liikkeellä testaamassa kalustoa ja tutkimassa itse aluetta.

Olemme nyt hakemassa lupaa Kapitaneriasta ja jatkaa projektia kunhan saamme paperit virallisesti kuntoon. Tulevaisuudessa mukana täytyy varmaan olla joku tuosta kalastus syndikaatista, jotta saadaan rauhassa jatkaa hylyn etsimistä.

Joten tarina jatkuu joskus loppuvuodesta 2015...


r.k

Päivitän tätä tarinaa myöhemmin kuvilla ja muilla jutuilla, just nyt olen vaan täysin vetämättömissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti