Sivun näyttöjä yhteensä

19. maaliskuuta 2014

Kartta v.1918 sukellusveneiden huoltolaivojen upotuksista Helsingissä


Kartta kopio ja kartta selite, joka löytyi muistaakseni sota-arkistosta Commodori Kalervo Kijasen henkilökohtaisista muistiinpanoista.

Huolto alus Emilie ei löytynyt kartan osoittamasta paikasta, joten kartta on näiden paikkojen suhteen todennäköisesti suuntaa antava.  Emilien hylyn kohdalla on ankkurikettinkiä meressä noin 60m. Mutta itse etäisyys tämän kartan ja varsinaisen paikan suhteen on aika tarkkaan yksi merimaili lounaaseen karttamerkistä. En usko että jäät olisivat onnistuneet siirtämään uponnutta hylkyä, josta jäi masto pinnan yläpuolelle Englannin lipun kanssa liehumaan.


Kun aikoinaan paikalla luodattiin, oli heti aika selvää ettei paikka nro 1 ole mahdollinen hylkypaikka Emilielle. Veden syvyys ei ollut riittävä. Joten virhe on oletettavasti tapahtunut kirjoituspöydän takana.Tähän merkkasin Emilie hylyn paikan. Kuten voidaan huomata on karttapaikka noin 1 mailin päässä lounaaseen uppoamispaikasta. Joten tuskin nuo muutkaan ovat kovin tarkkoja paikkoja. Sukellusveneet on kaikki 7 kpl nostettu. Viimeinen niistä 1950 luvulla.

Viistokuva: http://haaksirikot.blogspot.fi/2014/01/sukellusveneiden-huoltolaiva-emilie.html


Rauno Koivusaari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti